Je bekijkt nu Tips om Groen Zwembadwater weer helder krijgen

Tips om Groen Zwembadwater weer helder krijgen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Tips om Groen Zwembadwater weer helder krijgen

Een zwembad in de tuin zorgt in de zomer voor veel zwemplezier. Maar men moet een zwembad ook onderhouden, want wanneer men dit niet goed bijhoudt kan dat uw zwemplezier aardig aantasten.

Na de wintermaanden kampen veel zwembadeigenaren met groen zwembadwater. Ook in een zonnige periode kan men last hebben van groen water. Groen zwemwater is niet mooi om te zien maar bovendien ook schadelijk voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk om het water weer in balans te krijgen.

Oorzaken van groen zwembadwater:
a. Niet goed onderhouden van het zwembadwater, waardoor het water niet goed wordt gedesinfecteerd.
b. Algengroei (meestal de hoofdoorzaak).

Algengroei kan ontstaan door:
a. Geen goed onderhoud.
c. Te hoog cyaanzuurgehalte.
d. Zonlicht op het zwembadwater.
e. Te lang een constante watertemperatuur van 28°.

Hoe men groen zwembadwater weer helder kan krijgen, leggen we u in dit artikel stap voor stap uit! In stap 1 moeten we proberen de oorzaak van het groene zwemwater op te sporen.

Stap 1: Testen van het zwembadwater

Om te beginnen gaan we het zwembadwater testen om de hoeveelheid cyaanzuur in het water meten.
Deze tests zijn te koop bij de verschillende HRS dealers.
Men kan door deze test bepalen of het cyaanzuur te hoog is, of dat er misschien toch algen in het water zitten.
De normale waarde van cyaanzuur ligt gemiddeld op 20 tot 35 milligram per liter water.
Mocht u hierover twijfelen dan kunt u ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de test raadplegen.

Stap 2: PH-waarden controleren

Nadat u in stap 1 de oorzaak heeft bepaald, weet u nu of er wel of geen algen aanwezig zijn in het zwembadwater. Is de meting van het cyaanzuur te hoog dan is het zeer belangrijk dat u stap 2 doorloopt en niet overslaat.

Nu gaan we de pH-waarde van het zwembadwater controleren.
Willen we het zwembadwater weer helder krijgen dan is dit van groot belang.
Deze informatie over de pH-waarde heeft men je namelijk nodig in de volgende stap. Deze pH-waarde controleert u door een teststrip.
Deze zijn, net als de test uit stap 1, bij de verschillende HRS dealers te koop. Het gebruik van deze strips is eenvoudig. U haalt de strip door het water heen (zie gebruiksaanwijzing), waardoor de strip na een tijdje gaat verkleuren. Op de strip kunt u nu zien wat de pH-waarde van het zwembadwater is.

Deze pH-waarde dient te liggen tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Mocht deze waarde te hoog of te laag zijn, dan moet men deze pH-waarde aanpassen.
Hoe? Dat leggen we u uit bij stap 3.

Maar mocht het zo zijn dat u bij stap 1 een heeft geconstateerd dat er teveel cyaanzuur in het water zit, dan zou u stap 2 in principe over kunnen slaan. Wij hebben u al echter al eerder geadviseerd om dit niet te doen.
Het is beter om de pH-waarde ook even meten nu u toch bezig bent met het onderhoud. Onderhoud verkleint namelijk ook de kans dat men in de toekomst weer met groen zwembadwater zit.

Stap 3: Acties

Nu zijn we op de hoogte van de problemen en moeten we beginnen met acties om ervoor te zorgen dat het water in het zwembad weer helder wordt. We benoemen hier twee mogelijkheden afhankelijk van welk probleem u op wilt lossen. Deze stap 3 biedt echter een oplossing voor beide problemen.
Cyaanzuur
Als men een te hoge cyaanzuur waarde in het water heeft zitten, is de oplossing het water te verdunnen. Men pompt een deel van het zwembadwater weg vult het zwembad weer aan met water zonder cyaanzuur (gewoon leidingwater). Al het water mengt zich dan met elkaar, hetgeen zorgt voor een lagere hoeveelheid cyaanzuur. Let op: Wanneer u het zwembad gedeeltelijk weer vult met leidingwater dan is het belangrijk om de pH-waarde opnieuw te meten.
De waarde van de eerdere pH-meting kan nu hoger of te lager liggen. Hieronder kan men lezen hoe men de pH-waarde weer goed kan krijgen.
pH-waarde op peil houden
Mocht bij de laatste test blijken dat de pH-waarde van het water te hoog of laag ligt, dan is het van belang om dit zo snel mogelijk weer in evenwicht te krijgen. Men gebruikt hiervoor een pH minus of pH plus product, te verkrijgen bij een van de HRS dealers Hoe dit product exact werkt, staat beschreven op de verpakking.
Een chloorshock toedienen
Nu de waarden van het water weer in balans zijn, is het verstandig om het water toch nog een chloorshock te geven.
Door toevoeging van chloorgranulaat is voor een korte periode de hoeveelheid chloor in het zwembadwater verhoogd.
Hierdoor worden de bacteriën gedood die nog in het water aanwezig zijn. Hierna is het erg verstandig om even niet te gaan zwemmen.
Voor uw gezondheid is een te hoge chloorwaarde absoluut niet goed.

Stap 4: Filteren

We gaan nu controleren of het water echt helemaal schoon is. Dit doet men door de filterpomp aansluitend minimaal 24 uur te laten draaien. Daarna controleert u of de filter schoon is. Indien dit zo is
dan betekent dit dat het zwembad nu vrij is van vuil en dan gaan we naar de laatste stap.
Mocht het filter echter niet helemaal schoon zijn dan is het verstandig om alle stappen nogmaals te doorlopen.
Wanneer er nog dan nog algen in het water zitten, is het aan te bevelen een anti-alg product aan het water toe te voegen.
Hierdoor worden de algen die nog aanwezig zijn in het water volledig gedood worden. Ook kunnen er door dit product geen nieuwe algen meer kunnen groeien.

Nadat je nogmaals product(en) aan het water hebt toegevoegd, is het belangrijk om nogmaals 24 uur continu de filterpomp te laten draaien.
U blijft zo het water controleren totdat er geen vuil meer in de filter van de pomp aanwezig is.
Indien u in dit stadium bent gaan we naar de laatste stap om groen zwembadwater weer helder krijgen.

Stap 5: Vergeet de nazorg niet

Gelukkig is uw zwembadwater eindelijk schoon en u kunt weer gaan genieten van een fris en helder water.
Maar u wilt natuurlijk niet het risico lopen dat u later in de zomer opnieuw groen zwembadwater krijgt. Nazorg voorkomt dan ook veel frustraties.
Om ervoor te zorgen dat uw zwembadwater de komende tijd algen-vrij blijft, adviseren wij u dan ook om anti-alg iedere 5 à 7 dagen toe te voegen aan uw zwembadwater.
Zo zullen de algen beslist niet terug komen.
Maar het blijft ook van belang om regelmatig de pH-waarde van het water te checken.
Het kan hele vervelende gevolgen hebben als de pH-waarde te hoog of te laag zijn. Dit geldt niet alleen voor het zwembad maar ook voor uzelf. De pH-waarde op niveau houden is daarom ontzettend belangrijk.

Laatste advies wat wij u kunnen geven is het zwembad goed af te dekken wanneer het niet door u wordt gebruikt.
Onze beste advies is het zwembad afdekken met een lichtdicht dekzeil, zodat de zonnestralen het zwembadwater niet aan kunnen tasten. Dit geeft uw zwembadwater minder kans op algen en voorkomt u bijna zeker het gehele jaar helder en blauw zwembadwater.